Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Γιώργος: «Αύριο πάω στον Παπούλια για κυβέρνηση συνεργασίας» - Συζήτηση για τον επικεφαλής

Γιώργος: «Αύριο πάω στον Παπούλια για κυβέρνηση συνεργασίας» - Συζήτηση για τον επικεφαλής
Σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε μια ομιλία απολογισμού του κυβερνητικού έργου και έντονης συναισθηματικής φόρτισης από το βήμα της Βουλής λίγο πριν την ψηφοφορία για τη ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μεταβεί το Σάββατο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια προκειμένου να προχωρήσει στην κυβέρνηση συνεργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «συζητήσιμο το ποιος θα είναι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης». 
Ο κ Παπανδρέου είπε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η χώρα, να μην υπάρχει κίνδυνος«Πρέπει να προωθηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι φρενίτιδα της προεκλογικής προετοιμασίας. Πρέπει να είναι κυβέρνηση εγγυητή του ελληνικού λαού. 
«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης για να γίνουν άμεσα οι συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνευθύνης», είπε ο κ. Παπανδρέου. 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σε μια τέτοια περίοδο οι εκλογές θα ήταν καταστροφικές καθώς θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η σταθερότητα.
«Ο κύριος Σαμαράς ζητά εκλογές και δέχεται μεταβατική κυβέρνηση για 6 εβδομάδες. Όμως όχι απλώς ισοδυναμούν με καταστροφή αλλά δεν θα έπρεπε να γίνουν για λόγους εθνικού συμφέροντος. 
Όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε με τις διαπραγματεύσεις θα ήταν στον αέρα. Δε θα μπορούσε καν να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012. 
Αν δεν γίνουν όλα αυτά μέσα τις επόμενες εβδομάδες δεν θα κερδίσουμε τη μείωση τον τόκων κατά 5 δισ. ευρώ, Ποιός θα πληρώσει αυτόυς τους τόκους; Οι έλληνες φορολογούμενοι. 
Nα στηρίξουμε διακομματικά. Να υπάρξει κυβέρνηση ισχυρή όχι με εκλογές. Να γίνουν μόλις ομαλοποιηθεί η κατασταση», είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, παρουσίασε τα έξι βήματα που πρέπει να γίνουν:
Δηλώνουμε διακομματικά ότι το πακέτο θα στηριχθεί με κυβέρνηση συνεργασίας. 
Η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι εντολή για να γίνουν όλες οι διεργασίες. 
Διασφαλίζουμε την 6η δόση. 
Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση για να υπερψηφιστεί στη Βουλή με 180 ψήφους. 
Να διαμορφωθεί το πλαισιο για το PSI προκειμένου να μειωθεί το χρέος. 
Αργότερα αναφερθηκε στην συμφωνία της 26ης Οκτώβρη λέγοντας πως παρέχει στη χώρα μια ασφάλεια και μια σιγουριά που εγγυάται τους πόρους προκειμένου να συνεχίσει απορόσκοπτα η λειτουργία του κράτους.
«Με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμεία, αντιθέτως θα είναι πιο εύρωστα. 
Δεν συνεπάγεται μείωση μισθών και συντάξεων, αντίθετα με όσα διαδίδονται. Μας δίνει την τελευταία ευκαιρία να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Δεν μπορεί να πάει χαμένη τέτοια ευκαιρία.»
Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε απολογισμό όχι μόνο του έργου της κυβέρνησης αλλά και όλης της πολιτικής του καριέρας, υποστηρίζοντας πως προσπάθησε πάντα να σπάσει τα πολιτικά ταμπού για το καλό της χώρας. 
«Στην πολιτική μου ζωή έκανα ένα βήμα μπροστά. Κάθε φορά άκουγα τα συχωριανά μου. Ότι είμαι ανεύθυνος, επικύνδινος.  Πολλοί φοβήθηκαν  με τις πρωτοβουλίες μου. Όταν μίλησα για άμεση εκλογή προέδρου της ΕΕ μου έλεγαν ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου. Όταν παλέψαμε για την ενταξη της Κύπρου λίγοι το πίστευσαν. 
Όλα αυτά δεν ήταν τυχοδιωκτισμός. Αλλά απόφαση να σπάω τα μπού για το καλό του τόπου. Όπως και σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα. Κι ας φοβηθεί το πολιτικό κατεστημένο. 
Είπα ότι είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία. Σπάω παραδόσεις για το καλό του τόπου. Επεδίωξα πάντα συννενόηση για το καλό του τόπου. Ως κόμματα να ξεφύγουμε από τις κομματικές επιδιώξεις για το καλό της πατρίδας.»
Ο πρωθυπουργός παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως όσοι τον κατηγόρησαν για το δημοψήφισμα φοβήθηκαν την ανατροπή του συστήματος:
«Τι φοβόντουσαν όσοι δεν ήθελαν δημοψήφισμα; Το προνόμιο ότι θα εξέφραζαν τη βούληση του λαού. Ήταν μια απόφαση που θα έλεγε στις αγορές ότι υπάρχει και ο ελληνικός λαός που πρέπει να αποφασίσει. 
Περισσεύει η υποκρισία. Πρέπει να πει και το  G20 ότι ναι υπάρχουν οι αγορές αλλά υπάρχει και ο λαός. 
Τώρα επέλεξαν κάποιοι να πουν ότι επλήγη το κύρος της χωρας από τις δικές μου πρωτοβουλίες. Δεν τους είδα να φωνάζουν όταν έβαζαν τα θεμέλεια της κρίσης. Κάποιοι από την αντιπολίτευση έκαναν μηδενιστική πολιτικοί. Αυτοί πόσο άλλαξαν το κράτος; Πόσους φίλους τους διόρισαν; 
Κάποιοι παραιτούνταν. Δεν θυμάμαι να μίλησαν όταν κουμάντο έκαναν οι χορηγοί.  Κάποιιο έκαναν μικροπολιτική.  Μερικοί είναι δύσκολο να μιλάνε στους πολίτες.»
Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ αναφέρθηκε και στην «παρακαταθήκη» που θα ήθελε να αφήσει στην Ελλάδα, λέγοντας πως το μόνο που θέλει είναι αλλάξει τον πολιτικό πολιτισμό. 
«Έφτασε η ώρα να κάνουμε νέα προσπάθεια καλόπιστα και καλοπροαίρετα πάνω σε μια βάση εμπιστοσύνης. Δεν θα διστάσω να κάνω πίσω. Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα.
Ελπίζω να συμβολίσουν οι πράξεις μου μια διαφορετική κουλτούρα στην πολιτική. Ότι ναι και ο πολιτικός κοιτά πρώτα το συμφέρον του τόπου. Ότι η πολιτική δεν είναι κυνική. Υπάρχει πίστη, αξίες που ο καθένας κουβαλά. Αυτό που είναι δύναμη είναι να υπερασπίζεται τις αξίες. 
Μπορούμε και θυσίες να κάνουμε για το καλό. Αν βοηθήσω στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είναι πατριωτική ευθύνη να υπάρχει αλληλεγγύη και ότι αξίζει να μην εγκαταλείπουμε τη χώρα, αν μπορώ να πείσω ότι αντι να υπηρετήσουμε τη βία αλλά την αξία, τότε θα έχω κάνει την μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...