Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά: 166.000 εργαζόμενοι, λιγότεροι

Ισχύει, αναδρομικά, από 1ης Νοεμβρίου

Περίπου 166.000 λιγότεροι εργαζόμενοι θα περιλαμβάνονται στη νέα λίστα με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Στα επαγγέλματα που πλέον δεν θα ασφαλίζονται ως βαρέα περιλαμβάνονται, οι ζαχαροπλάστες, οι κομμώτριες και οι πωλητές. Αντίθετα στη λίστα προστίθενται οι νοσοκόμοι, οι αγρεργάτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης και οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι. Η εφαρμογή του νέου καταλόγου ξεκινάει, αναδρομικά, από την 1η Νοεμβρίου και οι εργαζόμενοι που θα υπάγονται σε αυτόν υπολογίζονται περίπου σε 365.000 από 531.000 που ήταν μέχρι πρότινος.
Οι νέες κατηγορίες που βρίσκονται στη λίστα είναι, το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.

Την ίδια ώρα εκτός λίστας βρίσκονται:
1. Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
2. Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο
3. Ζαχαροπλάστες
4. Εισπράκτορες λεωφορείων, επιστάτες, σταθμάρχες κλπ.
5. Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί
6. Καμαριέρες
7. Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς
8. Ταμίες πολυδυναμικού super market
9. Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης
10. Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς
11. Συντηρητές κτιρίων
Σύμφωνα με το υπουργείο, για τις παραπάνω ειδικότητες, οι εργαζόμενοι  που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες) παραμένουν στο ίδιο καθεστώς.
Τέλος, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου προαναγγέλει το υπουργείο πως θα έχει επεξεργαστεί το σχέδιο ωστε να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας. 
Δείτε ολόκληρη την λίστα στην ανακοίνωση του υπουργείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...